Hive társasjáték bemutató - Játszma.ro - A maradandó élmények boltja

Hive társasjáték bemutató

(Egy megjegyzéssel indítanék, készítettem egy videó bemutatót is a Hive-ról, a továbbiakban, amit olvasol az egy bővebb kiegészítése annak, de nem teljesen szétválasztható a kettő, szóval azt se felejtsd el megtekinteni)

A világ egyik legrégebbi és legismertebb játéka vitathatatlanul a sakk, szerintem nincs olyan ember, aki nem ismerné. Általában ez az a játék, ami a römi és a magyar kártya mellett megtalálható a legtöbb háztartásban, mégis talán ez az, amit nagyon ritkán vagy soha nem veszünk elő. A sakk eléggé megosztja a játékosokat és egy hármas csoportot formal belőlük. Az elsőbe tartoznak azok, akik nagyon szeretik és bármikor kaphatóak egy játszmára, a másodikba, akik teljesen elhatárolódnak tőle, a harmadikba, ami egyértelműen a legnépesebb csoport, abba tartoznak az olyan játékosok, mint például én. Tetszik a sakk koncepciója, érdekesen kialakított játék, de a masszív stratégiázás és a nagyon hosszú játékidő egyszerűen elveszi a kedvem tőle. Ott van a szekrényben, de ha a bemutató videóhoz nem vettem volna elő és nem poroltam volna le, szerintem szépen lassan megfelelt volna egy régészeti leletnek is.Hive társasjáték


A Hive pontosan azt az űrt tölti ki, amit a sakk hagyott maga után, a hosszú, bonyolult és szerteágazó játékmenetével. Azoknak készült, akik szeretik a stratégiai játékokat, viszont nem szeretnének elveszni a millió stratégiai lehetőségek között és eltölteni akár több órát is egy-egy játszma során. A Hive tipikusan a mai világ embereit célozza még és a rohanó világ körülményeihez igazodik. Játékmenete gyors és egyszerű, miközben lehetőséget nyújt komolyabb stratégiai lépések megtervezésére és kivitelezésére is. Nem véletlenül díjazta 2006-ban a Mensa is (aki hirtelen nem lenne tisztában avval mi az a Mensa, annak csak röviden megemlíteném a tisztábban látás érdekében. A Mensa egy non-profit szervezet, aminek tagjai a világ legmagasabb IQ-jával rendelkező emberek. Az 1946-ban megalakult szervezetbe csak akkor kerülhet valaki be, ha egy nemzetközileg is elfogadott IQ teszten minimum 98%-ot ér el). A játék kompakt és strapabíró mivolta miatt magunkkal vihetjük és bárhol játszhatunk vele, amikor van egy szabad 10 percünk. A játékmenet rövidsége nem, hogy elvesz, de egyenesen hozzátesz a játékhoz.


A játék menete:

A játékban szó szerint egy maréknyi bogarat irányítunk. Hangyákkal, szöcskékkel, pókokkal és szarvasbogarakkal teletüzdelt játéktéren célünk bekeríteni az ellenfelünk méhkirálynőjét. Amennyiben az ellenfelünk méhkirálynője mozgásképtelen lesz és teljesen körbezárják a bogarak, a művelet sikerült, így megnyertük a játékot. Egy valamire viszont figyelnünk kell, egy mehkirálynő beszorulhat a saját társai közé is, az őt körülvevő bogarak mindegyike nem kötelezően kell az ellenfélhez tartozniuk. Annak érdekében, hogy a körbezárás sikerülhessen jól kell ismernünk a bogaraink képességeit.

Lássuk tehát sorra őket:

Hangya: Ahogy a mesékben, úgy a játékban is a legszorgosabb lény a játékban. Mozgatása során bármennyit léphetünk vele, ezért egy nagyon hatásos eleme a játéknak. Törekednünk kell arra, hogy mindig mozgatható legyen, amikor szükségünk van rá, mert bármilyen messzire menekül a királynő, úgyis képesek vagyunk vele utolérni.

Szöcske: Úgrásokkal mozog a játéktéren, amikor a szöcskével lépünk, mindig át kell ugranunk legalább egy közvetlen mellettünk helyet foglaló bogarat, ugrásaink pedig csak egyvonalban történhetnek. A szöcskével képesek vagyunk beugrani olyan helyekre is, amelyek pl. a hangya számára nem megközelíthetőek.

Pók: Mozgás során három lépést kell tennie, se többet, se kevesebbet. A pók főként a játék elején hasznos, mert ameddig kicsi a kaptár, addig könnyedén eljut bárhova.

Szarvasbogár: Keveset tud mozogni, mindössze egyet léphet, cserébe viszont három hasznos képessége is van. Elsőként, képes rámászni más bogarak hátára, így átgázolhat mindenkin útban a célja felé. Másodsorban, ha egy ellenfél hátára mászik rá, megváltoztatja az adott ponton a kaptár szerkezetének színét, így akár korábban még tiltott területre is kijátszhatunk egy újabb bogarat a tartalékainkból. Végül, de nem utolsó sorban, amelyik bogárra rámászott az mozgásképtelen lesz, ameddig a hátán tartózkodik.

Méhkirálynő: Hasonlóan a szarvasbogárhoz, ő is csak egyet léphet, viszont ő az irányító, ameddig nincs a játéktérre helyezve, addig egy bogár sem mozoghat.


A Hive-ban nincs előre meghatározott felállás, úgy játszodjuk ki bogarainkat, ahogy szeretnénk, ezért garantáltan változatos lesz minden játék a kezdetektől a végéig. Mindössze három szabály van, amit észben kell tartanunk.
1. Amikor bogarat helyezünk le az első kört leszámítva nem érinthetjük az ellenfél bogarait.
2. A méhkirálynőnket 4 forduló alatt le kell helyeznünk, ameddig nincs lehelyezve, addig nem mozgathatjuk egy bogarunkat sem, illetve ehhez kapcsolódóan nem vagyunk kötelesek kijátszani minden bogarunkat mozgás előtt, egyedül csak a méhkirálynőt.
3. A bogarak mozgatása során szem előtt kell tartanunk, hogy a kaptár egysége nem törhet meg, a kaptár nem szakadhat szét két vagy több részre, hanem, mint az alábbi képen, mindig egy nagy összefüggő egységet kell alkotnia.
A játék célja lényegében az, mint a sakkban, mattot kell adnunk a királynak, jelen esetben itt a királynőnek és teljesen mozgásképtelenné kell tennünk őt. Mivel a játéktéren a bogarak egy szoros csoportba tömörülnek, így lépésről lépésre döntő mértékben változhat a játék állása, ezért párhuzamosan figyelnünk kell nem csak a támadás építésére, de a védekezésre is egyben. Egyszerre kell megszerveznünk az előre törő mozdulatainkat és a védelmünket is, mivel pl. egy-egy támadó mozdulat, akár azt is eredményezheti, hogy veszélynek tesszük ki a királynőnket, ezért minden döntésünk előtt jól meg kell gondolnunk mit lépünk. Nem kell viszont attól tartanunk, hogy ezek a gondolkodási idők elnyújtanák a játékot, az első perctől az utolsóig mindvégig pörgős marad.

A játék roppant igényesen kialakított, strapabíró és időtálló. A bogarakkal akár az unokáink is tudnak majd játszani, annyira jó minőségüek. A játék dobozában találhatunk egy kis táskát is, amibe belefér minden, így magunkkal vihetjük az egész bogár sereget, bárhova is megyünk. Rengeteg ember, azért nem játszik társasjátékokkal, mert soknak hosszú előkészítési ideje van, így a játékmenet belecsúszhat akár 2-3 órába is. A Hive szembemegy lényegében mindennel és belénkszorítja a kifogásainkat. Személy szerint én mindig azt hittem, azok a társasjátékok, amelyek játékideje rövid, azokban egyszerűen nincs elég tartalom és pár kör múlva unalomba fulladnak. Ilyen mentalítással találkoztam a Hive-val is, de szerencsére nem igazolódott be ez, megannyi játszma után, még mindig fedezek fel új lehetőségeket és mozdulatokat, amivel megszoríthatom az ellenfelem méhkirálynőjét.
A Hive-ot ajánlom mindenkinek, akik szeretnének egy egyszerű és pörgős társasjátékot, amit bárkivel lehet játszani korosztálytól függetlenül, ami azidőnkkel is kedvezően bánik, ám rövidsége ellenére mégis nyújt annyi tartalmat, hogy mindig legyen kedvünk játszani vele, monotonná és unalmassá válás nélkül.

A doboz tartalma:
- 22 db bogár
- 11 db fekete
- 11 db elefántcsontszínű
- Oldalanként 3-3 hangya, 3-3 szöcske, 2-2 pók, 2-2 szarvasbogár és 1-1 méhkirálynő
- kis táska a kövek tárolására

 

írta: Heim Hunor

Vásárold meg a Hive-ot ide kattintva!

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.