Hogyan válassz jó társasjátékot gyerekeknek?

Hogyan válassz jó társasjátékot gyerekeknek?

Tippek arra, hogy hogyan válassz megfelelő társasjátékot gyerekeknek!

Napjainkban a gyerekeknek szánt játékok sora végtelen, talán már akkor is bajban vagyunk, ha anyukaként/apukaként kell kiválasszuk a megfelelő játékot, nem is kell megemlíteni azokat a helyzeteket, amikor nem a mi gyerekünk számára keresgélünk. Hogy egy kicsit megkönnyítsük a dolgodat, összeállítottunk számodra pár tippet, amelyeken, ha alaposan végig mész nehezen fogsz mellélőni.


1. Játszva tanul a gyerek, ösztönözd a kreativitását 

Figyelj arra, hogy olyan játékot válassz, amelyek ösztönzik a gyerekek kreativitását, érzékeik fejlődését, mindeközben jól érzik magukat és szórakozásként tekintenek a tanulási folyamatra. „A játék a kutatás legjobb módja”, mondta Albert Einstein és miért is ne segítenénk gyerekeinket abban, hogy a megfelelő, fejlesztő játékok segítségével fedezzék fel saját kis világukat? Adunk neked pár kapaszkodót és mutatunk pár szakértők által is elismert fejlesztő játékot, amelyeket megtalálsz a Játszmán is: Melissa & Doug készségfejlesztő játékok, Szimat - Érzelmi Intelligenciát Fejlesztő Kártyajáték, Dobble, Brainbox, Lego Duplo


2. Nézd meg mivel szokott játszani a gyerek

Ha a saját gyerekünkről van szó viszonylag könnyebb dolgunk van, hiszen nap mint nap látjuk, hogy melyek a folyamatosan bővülő érdeklődési körei, milyen típusú játékokkal játszik szívesen és mi az amit inkább mellőz, és bizonyos játékok milyen hatással vannak rá: hogyan és mennyi ideig kötik le a figyelmét, tanult-e már általuk valamit (pl. színeket, számolni stb). Azt is érdemes megfigyelni, hogy inkább egyedül játszik vagy jobban szereti, ha a szülők, testvérek, barátok is csatlakoznak a tevékenységhez.


3. Vedd figyelembe a kisgyerek életkorát

Nem mindegy, hogy hány éves gyereknek milyen típusú játékot választunk. Ha a gyerekek túl korán játszanak egy bizonyos játékkal, kudarcot és csalódást is érezhetnek a játékkal kapcsolatban, holott valójában csak azzal van a probléma, hogy még túl kicsik hozzá: még nem értik, még nem élvezhető számukra. A játékok dobozán általában fel van tűntetve, hogy hány éves gyereknek ajánlott, mi webshopunkon pedig még le is bontottuk őket különböző életkorra, így nem kell az összes baba és gyerekjátékon végig görgetned, hogy megtaláld a megfelelőt.
2 éves koruk előtt a gyerekek elkezdik felfedezni a világot maguk körül. Minden, ami hangot ad ki, nyílik, csukódik, meg lehet nyomni, össze lehet rakni, szét lehet szedni az érdekes számukra. Ilyenkor válasszunk nekik fa formaberakós játékokat, egyszerű pár darabból álló fa puzzle-ket és leporellókat.

fajátékok gyerekeknek
2-3 éves korban érdemes utánzós játékokat keresgélni: babák, játékautók, mini cukrász, fodrász, régész játékkészletek stb. A kínálat végtelen. Itt már jöhetnek az egy fokkal nehezebb puzzle-ek, színes, mágneses építőjátékok, pl. a Connetix mágneses játékai.
3-4 éves korban a fantáziáé a szerep. Ahogy fejlődik a gyerekek kreativitása, képzelőereje, annál inkább képzelik bele magukat különböző szerepekbe. Ilyenkor akarnak a fiúk tűzoltók, lovagok, pilóták, katonák lenni, a lányok hercegnők, énekesnők, légtornászok. Ezt a játék kiválasztásakor is vegyük figyelembe.
4 éves - 5 éves korban elkezdenek alkotni: rajzolni, összerakni dolgokat, gyurmázni, építeni. Könnyű felismerni, ha eljött már ez az időszak, hiszen mindennapos mondat lesz az: Anya/apa, nézd mit csináltam! Jó választás ebben a korban: több darabos puzzle, színezők, gyurmakészlet és szintén a mágneses építőkockák: Connetix, Magna Tiles és társaik.

4. Ha boltunkban vásárolsz, kérd ki eladóink véleményét

Mi a Játszmánál arra törekszünk, hogy a csapat tagjai ismerjék a termékeinket és professzionális módon adjanak tanácsot a hozzánk ellátogató vásárlóknak.

Gyere be boltunkba és mesélj kicsit nekünk a gyerekről: hány éves, milyen dolgok foglalkoztatják, milyen célból keresel neki játékot stb. szívesen segítünk neked egy pár javaslattal, tanáccsal.


Reméljük most már magabiztosabban látsz neki a játékkeresésnek. Ha további tippekre van szükséged, iratkozz fel hírlevelünkre, ahol hetente értesülhetsz az újdonságainkról, a legfontosabb információkról és további hasznos tippekről:

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.