Szereted a kockajátékokat? Mutatjuk a legmenőbbeket!

Szereted a kockajátékokat? Mutatjuk a legmenőbbeket!

Gyerekkorunk óta szeretjük, van bennük valami rendkívül izgalmas, és a szerencse nagyban meghatározza esésüket. Ezek a dobókockák és a kockadobás mechanizmusára épülő játékok, amelyek ma is töretlenül népszerűek. Nem csoda, hiszen sokan választjuk ezeket a pörgős, egyszerű társasokat, amelyekben a szerencse legalább annyira fontos, vagy fontosabb, mint a logika. Ismerjünk meg most ötöt a legmenőbbekből!

 

Ganz Schön Clever

A roll&write játékok sorát erősítő Ganz Schön Clever nem annyira a designra, mint inkább a 20-30 percbe sűrített játékélményre fókuszált! Abban viszont nálunk minden díjat elvitt!

A hat dobókockából, egy filctollból és egy pontozólapból álló játék roppant egyszerű, néhol a keresztrejtvényre, néhol a sudokura emlékeztet, kell hozzá matekozni, előre gondolkodni és gyors döntéseket hozni.

Hat fordulóban dobunk és lépkedünk, X-elünk és pontokat számolunk. Közben attól függően, hogy melyik pontmezőre lépünk, olyan különleges képességekre teszünk szert, mint az újradobás, az extra kocka nyerése, vagy a legfontosabb, a rókafej, ami a leggyengébben teljesített terület pontszámát duplázza meg. És 5 is van belőle, szóval érdemes rá gyúrni!

Hat forduló végén összeszámoljuk a pontokat, és a legtöbb pontszámot gyűjtő játékos nyer. Tényleg ennyire egyszerű, de ha jól akarod játszani, nagyon is odafigyelős, valószínűség számítással és taktikázással színesített játék!

BANG! A kockajáték

Az eredeti Bang! társasjáték rajongók nagy örömére megjelent a játék rövid, negyedórás dobókockás verziója.

A szereplőket már betéve tudjuk: sheriff, a jófiúk, akik a sheriff segítői, banditák és renegátok, ahogy a célt is: mindenki ki szeretné csinálni a másikat!

A sheriff karakterkártyáját már az első körben felfedjük, a többiek identitása rejtve marad. Ha a sheriff meghal, az automatikusan a banditák győzelmét jelenti.  A renegátok célja, hogy előbb a banditákat, majd a sheriffet is megöljék, csakis így győzhetnek. A sheriff segítői, a jófiúk pedig azon lesznek, hogy a főnököt mentve megtalálják és kivégezzék a renegátokat és a banditákat.

A játék menetét 5 kocka határozza meg, ezekkel kell majd dobni.

Vannak jó és kevésbé jó szimbólumok, előbbiekhez tartoznak a segítséget nyújtók, a pontszerzők, a lövési lehetőségeket adók, utóbbiakhoz pedig a legrosszabb, a dinamit, amelyből ha egyszerre hármat is kidobsz, megsebesül a karaktered.

A mindössze 15 perces Bang! kockajátékot bármikor előránthatod és a jó öreg, sulis maffiázásra emlékeztető nagyszüneteket élheted újra a jelenben!

Troyes

Ebben a kockajátékban a középkori Szajna parti Troyes városának történelmét és társadalmának három rétegét, nemeseket, polgárokat és az egyházi rendet fedezhetjük fel. Ezt a háromféle hatalmat háromszínű kocka szimbolizálja, amelyekkel katedrálist építünk, akciókat hajtunk végre, ügyeket oldunk meg és próbáljuk kitúrni egymást a különböző területekből.

Egy nagyszerű kockázatmenedzsment játékról van szó, amelyben szintén elkel a matek a kockaakciók számolgatásánál, lehet benne gonoszkodni, aranyért cserébe elvehetjük játékostársunk kockáit, kitúrhatjuk egymás embereit bizonyos területekről stb.

Annak ellenére, hogy kockákat dobálunk, ez a játék nem csupán a szerencsén múlik.
A kockák menedzselése, megvásárlása, átforgatása, újradobása sokkal komplexebbé teszi ezt a gyakorlatilag munkás elhelyezős játékot.

Szintén rövid, interaktív, élvezetes kártyajáték, amelyben az épülő és különböző kihívásokkal küzdő, intrikus polgárokkal teli középkori Troyest ismerhetjük meg.

Ligretto Dice

Ha valamiben számít a gyorsaság, akkor az a Ligretto Dice. És ha még a játékszabály is első blikkre érthető, akkor abból a játékból kedvenc lesz!

A Ligretto Dice ebbe a szerethető, pörgős játékkategóriába tartozik, és az aki kapja, marja játékmód érvényesül benne. Nincsenek külön játékos körök, megkapjuk a kockáinkat, egyszerre dobunk velük, és a játéktáblán, amilyen gyorsan csak tudjuk, ha tudjuk, elhelyezzük a kidobott kockákat. Az elhelyezésnek van némi szabálya, például adott színű kockát csak a neki megfelelő színű mezőre helyezhetünk és csakis növekvő sorrendben tehetjük le a kockákat, most figyelj, egy kézzel! Igen, mindig csak egy kezünkkel helyezhetjük le a kockákat.

Ha egy körben nem tudunk több kockát elhelyezni a táblán, azonnal újradobhatjuk az összes kockát.

A LIGRETTO szó bekiáltásával indítjuk a játékot, és az utolsó kocka táblára helyezésével, a LIGRETTO STOP bekiabálással állítjuk meg azt.

Három körből áll a játék, és aki a harmadik kör végén a legtöbb pontot szerezte, az nyeri meg a Ligretto Dice-t. Hallgassatok ránk, ha első társasjátékotokat vásároljátok, és olyant kerestek, amellyel nem kell sokat matatni és gyors köröket lehet játszani, ezzel tutira jól jártok!

Dice Settlers

A kockavezérelt Dice Settlersben telepeseket irányítunk azzal a közös céllal, hogy eddig nem ismert területeket fedezzünk fel és uraljunk. A játék jól ötvözi a kockamenedzsment és az akcióválasztás mechanizmusokat a 4X műfaj jellemzőivel: térkép felfedezés, területkontroll, játékosok közötti konfliktus és technológiai fejlesztés. Ez az a játék, amelyben majdnem minden mechanizmus érvényesül, hiszen a fentieken túl épít a lapkaelhelyezés, a kollekciógyűjtés, a kockadobás, a területbefolyásolás és irányítás, valamint a pakli építés mechanizmusokra is.

A nagy új világ építése közben úgy szerezhetünk magunknak győzelmi pontokat, ha nyersanyagokat vásárolunk, és azokkal jól kereskedünk, ha minél több területeket foglalunk el és azokon építkezünk, illetve ha új technológiákat kutatunk fel és fejlesztjük területeinket.

És ezeket a köröket minden Dice Settlers játékban újra felfedezhetjük, hiszen mindegyik alkalommal más lesz a pálya és az akciók végrehajtásához dobott kockák nagy része is.

Kockadobásra fel! Válasszuk ki a számunkra tetsző, pörgős dobókockás játékokat, meglátjuk velük az őszi begubózós időszak sokkal mókásabb lesz! Mi szóltunk!

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.