5 kooperatív játék lelkes amatőröknek

5 kooperatív játék lelkes amatőröknek

Újra együttműködünk, nem versenyzünk. Legalábbis játékostársainkkal! Bejegyzésünkben újabb kooperatív játékokat mutatunk be, olyanokat, amelyeket kezdő játékosként is előszeretettel játszhatunk. Hogy miért? Mert interaktívak, gyors lefutásúak, családi játékoknak és laza játékpartikra is kiválóak! Nézzük!

1. EXIT sorozat

A szabadulószobák szerelmesei kirobbanó örömmel fogadták a fizikai szobák első társasjáték verzióit, amellyel a zárt ajtók, kódok és rejtélyek megoldásának élményét végre otthonaikba varázsolhatták. Ha valami, akkor az EXIT széria ezt az izgalmat hozza el, és ahány kiadás, annyi tematika, új történet és felfedezés, akadály és zár vár ránk. A rengeteg kalandos és egészen horrorisztikus történet mellett az idegesítően pergő számláló tovább fokozza az izgalmakat, és tartja fent mindvégig a játék feszültségét.

Csak a Játszmán tucatnyi, egyszer játszható EXIT játék közül válogathattok. Szúrópróbaszerűen kiválasztunk most egy egyszerű nehézségi szintűt, mondjuk az EXIT 11 - A rejtvények háza címűt, amely kiváló bevezető játék.

Története: kihalt utakon jártok és az este egy erdőben ér, amelyen túl egy elhagyatott házat láttok. Ahogy beléptek, a hátborzongató ház ajtaja hangos csattanással becsapódik, majd egy halk kattanás világossá teszi: be vagytok zárva! Egy kérdés maradt csak: kiszabadultok onnan?

Egyedi élményekért ne menj a szomszédba, csak vedd le polcainkról bármelyik Kennerspiel des Jahres 2017 díjas Exit játékot, gyakorolj, és a legközelebbi kiruccanást, csapatépítőt már tudni fogod, hogy hova szervezd! Persze, hogy egy igazi szabadulószobába!

2. Kung Fu Panda: The Board Game

Ugye mindannyian ismerjük azt az ügyetlen pandát, akiből a mese végére igazi kung fu harcos lesz? Ő Po, a panda, aki barátaival együtt, az Őrjöngő Ötössel (Tigris, Majom, Sáska, Vipera és Daru) a gazfickók ellen harcol.

A kooperatív játékban tehát vagy Pót, vagy az ötös fogat egyik hősét testesítitek meg, és azon lesztek, hogy legyőzzétek fő ellenségeteket, Tai Lungot és a Kung Fu Panda sorozat más gazembereit.  A rosszfiúk legyőzésével, küldetéseitek teljesítésével és mások segítésével olyan karmára tesztek szert, amelyekkel továbbfejleszthetitek karakteretek képességeit, és használhatjátok Shifu mesteretek legendás tárgyait, amelyekkel még halálosabb veszélyekkel szembesülhettek. Kell ez nektek? Nagyon úgy tűnik, hogy igen, és mivel happy az ending és ennivalóak ezek a vicces mesefigurák, a játék már önmagában egy nagyon szerethető családi társasjáték. Melegítsd hát az öklödet! Nyugi, nem lesz valós kung fu, de intenzív kockadobások annál inkább!

 3. MicroMacro Crime City

Egy játék, amely 100%-ban a figyelemre fókuszál! Nincs itt stratégia, spekuláció, kalkuláció, csak megfigyelés! Na meg egy várostérkép, amely alapján bűnügyeket göngyölítünk fel! Hogyan? Lássuk csak!

Crime City városában minden sarkon bűn terem! Nyomozóként kicsapod a várostérképet az asztalra, előveszed a bűntény paklit, és megnézed az első nyomot, majd próbálod megtalálni azt a térképen! Sikerült? Ha igen, jöhet a második nyom. És ezt addig folytatod, amíg minden szálat sikerül felgöngyölítened, és így megoldanod a bűntényt.

A MicroMacro Crime City alapja a klasszikus keresős, böngészős játék, mint amilyen a világhírű Hol van Wally? (brit) / Hol van Waldo? (amerikai), azonban itt nem csupán meg kell találnod valamit, valakit, de térben és időben történő, komoly bűntényeket kell feltárnod.

Mit gondolsz? Elég lesz a nagyítód a legapróbb bűnügyi részletek felderítésére? A játékot 12 éves kortól szülői felügyelet mellett javasoljuk.

Pár díj, amit bezsebelt már a játék:

Az év legjobb társasjátéka (Spiel des Jahres 2021)

Az év játéka (As d'Or 2021)

A leginnovatívabb társasjáték (Golden Geek 2020)

A legjobb könnyed társasjáték (Golden Geek 2020)

 4. Similo széria

A Similo egy kisiskolásoknak szánt fejlesztő játék, ahol különféle nyomok felhasználásával kell beazonosítani egy titokzatos karaktert, legyen az egy mítoszbeli hős, egy állat, egy történelmi személy vagy mesefigura. A Barkóbára emlékeztető Similo egy limitált kommunikációjú, együttműködős és együtt gondolkodós társasjáték. Teret nyernek benne továbbá az asszociációs és a következtetési készségek is.

A játékban öt körünk van arra, hogy kitaláljuk a nyomravezető játékos által húzott titokzatos karaktert. A nyomravezető azonban nem beszél, csak kártyákat rak le. Ha függőlegesen teszi le a kártyát, akkor az valamilyen szempontból hasonlít a kitalálandó karakterre. Ha vízszintesen rakja le, akkor szerinte nem hasonlít rá.

Amennyiben ügyesek vagyunk, és jól találgatunk, akkor az utolsó, ötödik körben a kitalálandó karakterkártya és egy másik marad bent. Innen pedig hamar eldől a játék.

Készen álltok egy kis találgatásra? Gyertek, üljétek körül az asztalt erre a mindössze 20 perc alatt lezajló játékra! Aztán jöhet a következő Similo!

5. Just One/Csak Egy

Egyszerű szabályú, Év játéka díjas partijáték. A Csak Egyben szintén közös csapatban, egy-egy kulcsszó segítségével próbáljuk rávezetni társunkat egy titkos szóra. Igen ám, csak ha többen is ugyanazt a szót írjuk le, azokat már nem használhatjuk fel segítségként.

Szóasszociációs képességet fejlesztő társasjáték, amely a közösségi élményre és az interakcióra helyezi a hangsúlyt.

Játékosként célunk, hogy a kártyánkon szereplő 13 szóból minél többet helyesen kitaláljunk. A soron lévő játékos húz egy kártyát, maga elé teszi úgy, hogy ő nem látja, és mond egy számot. A többiek megnézik, hogy ez melyik szó a társuk megfordított kártyáján, és saját kártyájukra olyan kifejezést írnak, amely rávezetheti a kitalálót az eredeti szóra. Ezt követően megfordítják saját szavaikat, és a társuknak ebből a szófelhőből kell a saját kártyáján szereplő szóra asszociálnia.

Roppant egyszerűnek tűnik elsőre a játék, azonban néha a fejünket fogjuk, ha például ugyanazt a szót írtuk, vagy épp egy segítő szót annyira egyértelműnek gondolunk, hogy mást választunk, ami alapján akaratlanul is a kitaláló dolgát nehezítjük. És pont ez adja a játék dinamikáját, hogy vajon sikerül a társunk fejével gondolkodnunk? Valóban kiismerhetjük csapattársainkat már egy kör után?

Ha most ismerkedsz a társasokkal, amelyek számodra nem feltétlen a versengésről szólnak, és épp kedvcsináló játékokat keresel, akkor a fent bemutatottakból nyugodt szívvel válogathatsz, hiszen mindegyik könnyen befogadható és szerethető lesz! Ha pedig egyéb játékba is belekóstolnál, jelezd felénk bátran, és mi szívesen fogjuk a kezed mindaddig, míg kitapasztalod, hogy melyek a te preferenciáid, melyek azok az első játékok, amelyek útján te is szerelembe esel a soron következő, komplexebb játékokba. Velünk sem volt ez másként, és látod, órákig képesek vagyunk beszélni a társasjátékokról, és oldalakat töltünk meg bemutatásukkal!

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.