Bang! - a vadnyugat kártyajátéka - Játszma.ro - A maradandó élmények boltja

Bang! - a vadnyugat kártyajátéka

Bang a kartyajatekA nap lenyugodóban volt, csak ők ketten álltak kint a poros utcán, az idő lelassult és talán meg is állt, számukra biztos, hosszú ideig csak nézték egymást szemrebbenés nélkül, egy váratlan pillanatban azonban a bandita keze megremegett, nem is várt többre a seriff, a másodperc tört része alatt előkapta fegyverét és tüzelt, pár pillanattal később a bandita magatehetetlenül rogyott össze a város főterén.


Ez is lehetne a forgatókönyve a bemutatóm alanyának, de akár az is, hogy a seriffet valaki hátba lövi, miközben a banditára koncentrál, de beleszaladhattok olyan csavarba is, amikor a banditát lövi valaki le, elhitetve a seriffel nem az, akinek hiszi. A lehetőségek tárháza végtelen.

A BANG! egy vadnyugati környezetben játszódó, tematikus, játékos kiejtésre építő kártyajáték 4-7 játékos számára, amelyben a játékosok revolverhősöket alakítanak, egy városi lövöldözés során. Lesznek itt seriffek, banditák és renegátok is egyaránt, a játékosok célja a lehető legtovább életben maradni, annak érdekében, hogy elérjék céljaikat. A BANG!-et az egyszerű és pörgős játékmenet jellemzi. A játék során nem csak az dől el seriff, bandita vagy renegát szerepébe lépünk, de az is, ezt kinek a bőrében tesszük, ily módon szerepjáték elemek is keverednek a játékba. 16 karakter található a játékban, akiknek egy részét valódi vadnyugati banditákról mintázták. Ilyen pl. Willy the Kid, akit Billy the Kid ló és marhatolvajról mintáztak, őt tartják a mai napig az egyik leghírhedtebb pisztolyhősnek, de találkozhatunk meg Jesse James és Butch Cassidy szintén híres bankrablókkal is, akiket Jesse Jones és Bart Cassidy személyesít meg a játékban, de megemlíthetném még a Sundance kölyköt vagy akár mindenki kedvencét Lucky Luke-ot is.

A karaktereknek fontos szerepe van, mert a készítőjük mindegyiket ellátta egy különleges képességgel, amelyet felhasználhat a játék során. A képességeket próbálták a hírességek tulajdonságaival összekötni Pl. említettem, hogy Billyt úgy tartják számon, mint a vadnyugat lehírhedtebb pisztolyhősét, ő a játék során e miatt sokkal többet tüzelhet, mint a többiek. Ami azért valljuk be nem kicsit hasznos egy olyan játékban, ami a lövöldözésről szól. Aggodalomra viszont semmi ok, a játék nem a karaktereden, hanem a megnyilvánulásodon és döntéseiden fog múlni, minél ügyesebben játszod ki kártyáidat és manipulálod társaidat, annál nagyobb esélyed van túlélni a párbajokat és elérni a céljaid.

A játék készítője kiegyenlítette az erőviszonyokat, egy látszólag hasznosabb képességgel rendelkező karakternek rendre kevesebb életpontja van a játékban, miért írom azt látszólag? mert bármelyik karakter uralhatja a vadnyugatot vagy rogyhat holtan a földre pár forduló után, mindez azon múlik, kinek a kezébe kerül és az, hogyan használja.

A játék menete:

A játékosok kiválasztanak egy játékostáblát és maguk elé helyezik, ezen található az életsávunk, ide helyezik le a karakter és szerepkártyáikat, továbbá a játékban megszerzett fegyvereiket. (kezdésből mindenki egy 45-ös Colttal indul).

Ezután alaposan megkeverjük a szerep és karakterkártyákat, majd mindenkinek osztunk egyet-egyet, a karakter lapokat felfordítva a táblánk közepére helyezzük és felolvassuk a képességeit, hogy mindenki tisztában legyen evvel a kezdés előtt. A karakter lapunkon megjelenő töltények száma fogja megadni hány élettel kezdjük a játékot. A táblánk felső részére ennek megfelelően felhelyezzük a töltényeket. Miután mindenki felolvasta a képességet és betárazta a töltényeit, megnézzük a szerepkártyákat is. A szerepek a seriffet leszámítva titkosak, mindenki lefordítva a karaktere mellé helyezi ezeket a játékostáblán. Mivel a seriff szerepe nyilvános, ezért +1 életpontot kap „jutalmul”, továbbá mindig ő kezdi a játékot.

Minden szerepnek megvan a maga célja, a következőképpen:

Serif –leszámolni a banditákkal és a renegáttal a törvény nevében
Bandita – eltenni a sheriffet a láb alól
Serifhelyettes – megvédeni és segíteni a seriffet
Renegát – a seriff helyére pályázik, de azért rosszakarókat sem akar magának, így a célja utolsónak maradni a játékban.

A játékban 1 seriff, 1 renegát, 2 seriffhelyettes és 3 bandita szerepkártya található. Miután mindenki megismerte a szerepét és a saját karakterét, megkeverjük a játékkártyákat és mindenkinek annyit osztunk, ahány élettel kezdi a játékot, e mellet mindenki kapni fog egy játéksegédlet kártyát is, amelyen egy szimbólum magyarázat található, ez segít kezdetben megérteni a kártyákat. A megmaradt lapokból formálunk egy húzópaklit, amit a játéktér közepére helyezünk el, mindenki számára elérhető távolságban.


Az előkészületek után elkezdődik a játék. A soron következő játékos húz két lapot az imént elhelyezett pakliból, majd cselekedhet, kijátszhat bármennyi kártyát, amit egyedül szem előtt kell tartania az, hogy a fordulóját maximum annyi kártyával zárhatja, ahány élete van az adott pillanatban. Rengeteg lehetőségünk van, rálőhetünk valakire, fegyvert szerezhetünk, fedezékbe vonulhatunk és folytathatnám, felsorolni hosszadalmas lenne, ebben majd segítségetekre lesz a játékszabály. A játék fordulóról fordulóra addig zajlik, ameddig valakinek vagy valakiknek nem sikerül elérni a szerepkártyáján található célt. Mivel csak a seriff kiléte ismert, így a játékosoknak óvatosan kell kideríteniük, ki milyen szerep mögött rejtőzik. Lépeseinket nagyon meg kell fontolnunk, mert eszeveszetten sem lövöldözhetünk, példának okáért, ha a seriff véletlenül lelövi a helyettes társát, el kell dobnia az összes lapját, vagyis védtelen lesz egy teljes fordulón keresztül, amennyiben viszont egy bandita hull el, az őt lelövő játékos 3 lapot húzhat fel azonnal jutalomként (még akkor is, ha a saját bandita társát lőtte le). Érdemes tehát megfontolni, kire tüzelünk és kit haragítunk magunk ellen, mert nagyon hamar találhatjuk magunkat szorult helyzetben.
Egy szabályról mindenképp említést kell tennem, ez pedig a játékosok közötti távolság. A közvetlenül a játékos mellett ülő személyek 1 távolságra vannak tőle, az egyel tovább ülők 2 távolságra és így tovább. Ez nagyon fontos a játék során, pl. a fegyvereknek megvan, hogy mekkora távolságra hatásosak. Amint említettem a játékot mindenki egy 45-ös Colttal kezdi. A fegyver alatti célkeresztben található egy 1-es, ami azt jelenti 1 távolságra levő játékosokra tüzelhetünk. A játék során persze ezen a helyzeten könnyedén változtathatunk, vannak jobb fegyverek amelyekkel, 2, 3, de akár 5 távolságra is lőhetünk. Ezzel ellentétben nem csak csökkenteni lehet a távolságot, de akár növelni is, pl. ha lóra pattanunk, máris eggyel távolabb látnak minket.


A BANG! a kártyajátékok újragondolásának egyik példás darabja. Mint minden társasjátéknak a kulcs itt is az, hogy bele tudjuk élni magunkat a játékba. Ez régen a “színre szín, számra szám” jellegű kártyajátékokkal elég nehezen ment, mert túl száraznak hatott az egész. A tematikus kártyajátékok megjelenésével az alkotók viszont sokkal nagyobb közönséget tudtak és tudnak a mai napig is megmozgatni és bevonzani. A BANG! egy ügyesen megtervezett kártyajáték, ami sok forrásból merítkezik. Ötvöz egyszerre több társasjáték mechanizmust, miközben egy újat alkot. A kártyák strapabíróra lettek tervezve, így sok játszma után sem fog majd látszani rajtuk a használat, a kézzel rajzolt illusztrációk, pedig hangulatossá varázsolják az összképet.

 

Ajánlom ha…
- szereted a kártyajátékokat
- odavagy a vadnyugatért
- szeretnél egy új stílusú kártyajátékot
- keresel egy egyszerű és gyorsan megtanulható társast
Nem ajánlom ha…
- nem szereted a játékost kiejtő társasokat

BANG!
Tervező: Emiliano Sciarra
4-7 játékos számára
Életkor: 8+
Játékidő: 20-40perc
A doboz tartalma:
7 szerepkártya
16 karakterkártya
7 játéksegédlet
30 töltény (az életjelző sávokra)
80 játékkártya
7 játékostábla

 

Írta: Heim Hunor

 

A Bang! alapjátékokat és kiegészítőket innen megveheted.

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.