Miért ne hagyd figyelmen kívül a társasjátékok dobozán feltüntetett életkor jelzést? - Játszma.ro - A maradandó élmények boltja

Miért ne hagyd figyelmen kívül a társasjátékok dobozán feltüntetett életkor jelzést?

Láttál egy fantasztikus játékbemutatót, amely annyira felvillanyozott, hogy rögtön megvennéd a gyereknek az említett társast, mert hallottad, hogy az egy annyira, de annyira menő és fejlesztő játék? Hohó! Álljunk meg egy kicsit.

 

A játék öröme kortalan, tudja ezt minden gyakorlott társasjátékozó. És ez a mondat magában is rejti a lényeget. Ha tapasztalt tinédzser játékos vagy, akinek otthon a legkülönfélébb társasjátékoktól roskadozik a polca, akkor igen, valószínűleg te 14 évesen gond nélkül játszol egy Escape Room, Detective vagy 50 Clues sorozatot, mivel otthon már rongyosra játszottad a Chronicles of Crime, vagy a Detective: City of Angels verzióját.

Ha érdeklődésed inkább az asszociációs játékok felé tolódik, és mondjuk 13 évesen már túl vagy valamennyi Sztorikockán és Dixiten, akkor te sem ütközöl nagyobb akadályba, ha már most megveszed a Piros történeteket (16+), hiszen valószínűleg te azzal már könnyedén megbirkózol.

A két fő társasjáték választási szempont tehát mindig a kor és a tapasztalat. Ha egy 14 éves életében először ül játékasztalhoz, tapasztalataink szerint, nem lesz, nem is lehet jó játékélménye, hiszen gyakran még a szabályzaton sem tudja átrágni magát. Ezzel ellentétben egy tapasztalt 12 éves esetében, aki már 8 évesen elkezdett társasjátékozni, az alapok annyira szépen le vannak fektetve, hogy nála a kort felülírja a gyakorlottság, ezért ő simán játssza a felsőbb korosztálynak szóló társasokat is.

Hogy segítsünk, pontba szedtük azokat a főbb „szabályokat”, amelyeket, ha társasjáték választásnál betartasz, a játék valódi, kedvcsináló, élvezhető oldalát ismeri meg a gyerek. Csupán három pont, de érdemes rájuk figyelned!

1. szabály:

A játéktervező, fejlesztő csapat minden esetben leteszteli a játékot és csak azután tünteti fel rajta a korosztályt. A játékok életkor besorolása tehát egy igazán megbízható viszonyítási pont. Mindig vedd figyelembe!

2. szabály:

Mindig a MINIMUM életkort tüntetik fel, tehát egyes, 7+ kornak ajánlott játékokat egész nyugodtan a felnőttek is játszhatják. Ilyen például a Carcassonne, a világ egyik legnépszerűbb stratégiai játéka, amelyből rendszeresen szerveznek felnőtt bajnokságokat!

3. szabály (a legfontosabb!):

Minél több játéktapasztalata van egy gyereknek, annál jobban érti meg és sajátítja el az új játékok szabályrendszerét. A játékasztalnál eltöltött idő, a felhalmozott tapasztalat sokkal erőteljesebb faktor, mint a kor.

 

Természetesen nagyon jó, ha okos a gyerek, de amint láttuk, a társasjátékoknál még fontosabb, hogy mekkora tapasztalattal rendelkezik. Az is roppant lényeges, hogy kivel játszunk, hogy testvérként, szülőként, nagyszülőként odafigyelésünkkel és türelmünkkel hogyan határozzuk meg testvérünk, gyerekünk, unokánk első játékélményét. Hiszen a legegyszerűbbtől a komplexebb játékokig egy a lényeg: rászánni az időt a játékra, a magyarázatra, a bemutatásra, az ismétlésre, az első sikerekre, egyszóval a közös játékélményre.

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.