Top 5 asszociációs játék a parti játékélményért!

Top 5 asszociációs játék a parti játékélményért!

A társasjátékok sikeres játszásának egyik kulcsa a társunkra, társainkra való figyelem. Az asszociáción alapuló kommunikációs társasjátékokra ez hatványozottan igaz. Lényegük, hogy egy adott információt kell előre meghatározott keretek között átadnunk úgy, hogy társunk értelmezni tudja azt.

Ez csapatban játszva nagyon szórakoztató tud lenni, hiszen egyénenként nagyon változó, hogy ki-ki a saját képzelete alapján milyen fogalmat társít egy adott szóhoz, kifejezéshez, képhez. A szórakoztatáson túl egy másik előnyük, hogy a logikai játékoktól eltérően az asszociációs játékokban nincs csak egy jó megfejtés. Ám ahhoz, hogy valóban szórakoztatóvá váljanak, szeretnünk kell ezeket a játékokat, és azok szeretik nagyon, akiknek fejlett képzelőerejük, kimagasló kreatív gondolkodásuk van.

 

  1. Fedőnevek

Igen népszerű asszociációs társas a Fedőnevek, amelyben semmi nem az, aminek látszik! Csapatokat alkotva ellenséges kémek fedőneveit kell felfednetek, de hogyan?

A választott kémfőnökeiteknek jut az a nemes feladat, hogy rávezessenek benneteket a feladatkártya jelöléseinek megfelelően kiosztott szavak kitalálására. Ennek egy ügyes és gyors módja, ha a főnök egyszerre több szót próbál valamilyen logika mentén egyetlen fogalommá kapcsolni. Vajon a társai elég éberek ahhoz, hogy megfejtsék ezeket a szavakat? Mert, ha nem, vagy ha a csapat egyet is elvét, azzal az ellenfél malmára hajtja a vizet!

A Fedőnevek 2016-ban elnyerte Az Év Játéka címet. Ez azért elárul valamit, nem?

Ha rongyosra játszottátok volna már a 400 szókártyából álló eredeti Fedőneveket, próbáljátok ki a képes és Disney változatokat is!

 

  1. Dixit

Az asszociációs játékok játékaként elhíresült Dixitnek ma már számtalan változata és kiegészítője ismert. Mi maradunk most a jó öreg, ám unhatatlan eredeti alapjátéknál, ami 2010-ben szinte minden bezsebelhető díjat elhozott magával: Az év játéka, Az év legjobb családi játéka, Az év legjobb partijátéka. 

A 100%-ban a fantáziára épülő játékban mesélő szerepet töltötök be, és feladatotok, hogy a kezetekben levő 6 kártya közül egyet kiválasztva mókás, mutatványos, mesélő tehetségeteket bevetve utaljatok a kártyán látottakra.

Engedjétek hát szabadjára a fantáziátokat, legyetek cselesek, furfangosak, hiszen minél kreatívabban adjátok elő a kis „performanszaitokat”, annál szórakoztatóbb, viccesebb, magával ragadóbb Dixit délutánokat, estéket szerezhettek magatoknak.

 

  1. Igen?

Asszociáción alapuló, kiváló ismerkedős társasjáték a Győri Zoltán alkotta Igen?. Játékostársaitok szokásait, gondolatait kell kitalálnotok. Ha ismerős társaságban játsszátok, akkor is tartogat jócskán meglepetést a játék, ha pedig ismeretlenekül vágtok bele, nos, akkor garantáltan jó pár fontos részletet megtudtok egymásról már egy röpke óra után.

És hogy lássátok, milyen egyszerű, ám magatokról sok mindent eláruló kérdésekkel találkozhattok a játék során, meg is mutatunk néhányat: Félsz a kudarctól? Empatikus ember vagy? Van olyan szokásod, amit titkolsz a szüleid előtt? Lottózol? Politizálsz?

Pont akkor jár, ha meg tudjátok tippelni, hányan válaszoltak igennel az adott körben. Ártatlan és rendkívüli, furfangosabb kérdések egyaránt felbukkannak a játék során. Ismerkedésre fel!

 

  1. Concept

A Conceptben már az asszociációs képességeiteket a logikaival is meg kell spékelnetek ahhoz, hogy helyesen megfejtsétek a társaitok révén csupán képek segítségével „elmondott”, elmutatott feladványt. A játék komplexitása abban rejlik, hogy kis jelölőket helyeztek olyan ábrákhoz, tulajdonságokhoz, amelyek egyre inkább közelebb vihetik társaitokat az eredeti fogalom megfejtéséhez.

Sokak szerint a Concept az egyik legjobb családi, partijáték, és ezzel mi sem tudunk ellenkezni. Alapja egy különféle kategóriákra bontott piktogramokkal teli tábla, és a játékos ötletgazdagságára van bízva, hogy hogyan juttatja el a kitalálókat a megfejtéshez.

Garantáltan pörgő, megunhatatlan játék, hiszen szinte kizárt, hogy egy dologra, fogalomra, kifejezésre ugyanúgy vezessen rá két különböző játékos!

E két díjhoz is gratulálhatunk a játékkészítőknek: 2014 - Az év játéka, 2014 - Közönség díj

 

  1. Imagine

Japán fejlesztésű játék egy, a partijátékokra legjellemzőbb tulajdonsággal: egyszerű, ám zseniális ötletre épít.

Átlátszó kártyáitok vannak, ezeken különféle minimális stílusban illusztrált ábrák, emberalakok, vonalak, formák találhatók. Nos, ezeket a plasztik kártyákat kell egymás mellé, vagy egymásra helyezni úgy, hogy a többiek kitalálják azt a szót, kifejezést, nevet, címet, bármit, ami a soron levő játékos feladatkártyáján szerepelt.

Ebben a játékban nincsenek korlátok, nem időre megy, a rossz tippekért sem jár pontlevonás, hiszen igazán a sikerélményre megy rá! Engedd el a képzeleted és varázsolj egy jó sztorit csupán piktogramokból!

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.